waarom no-)toon) ?

Na het succesvolle zevende )toon)-festival, voorjaar 2006, is de achtste editie van )toon) begin 2008 gepland. Ondertussen vindt eind maart 2007 no-)toon) plaats. Géén vervangend festival en ook geen ‘)toon) in ’t klein’, maar een pamflet in beeld en geluid waarmee wij willen wijzen op het belang van )toon) voor de stad Haarlem en als karaktersitiek onderdeel van het landelijke aanbod van digitale beeld- en geluidskunst.

)toon) is in zeven jaar uitgegroeid tot één van de grootste en meest prestigieuze festivals voor elektronische kunst en muziek. Een festival met een internationale uitstraling en gebaseerd op een consequente programmavisie en een hoog kwaliteitsniveau. )toon) is een festival met ambities. Wij discussieren graag over de inhoud van het festival, maar waar het de kwaliteit van het aanbod betreft sluiten wij geen compromissen. De gestaag groeiende bezoekersaantallen door de jaren heen tonen aan dat er ook een publiek voor deze ‘strenge’ opvatting bestaat, al betekent dat dat )toon) nooit de status van een popfestival zal krijgen.

Toen het programmaconcept voor )toon)8, oorspronkelijk gepland voor voorjaar 2007, eind vorig jaar op papier stond en de formulieren voor de subsidie-aanvragen klaar lagen om ingevuld te worden, bleek echter dat de ondersteunende instanties die voorgaande jaren garant stonden voor eventuele verliezen – Nieuwe Vide en Patronaat – daar in 2008 om verschillende redenen niet toe in staat zouden zijn. Omdat uitsluitsel met betrekking tot toekenning van het merendeel van de aan te vragen subsidies pas één maand, of zelf korter, voor het festival mogelijk bleek, en omdat wij het zowel tegenover de kunstenaars als publiek en medewerkers onverantwoordelijk achtten om het hele festival op het allerlaatste moment af te moeten blazen, hebben wij besloten om )toon)8 op te schuiven naar voorjaar 2008.



In het tussenliggende jaar hopen wij de financiering van het festival grondig te kunnen onderbouwen. Maar ook willen wij de Gemeente Haarlem ervan overtuigen om )toon) te verankeren in de cultuurpolitieke plannen voor de komende jaren. )toon) zou, door de internationale uitstraling en het vernieuwende, eenentwintigste eeuwse imago, een belangrijke en stimulerende bijdrage kunnen leveren aan Haarlem als cultuurstad, naast het Frans Hals Museum, Museum Teyler en vooral het Internationaal Orgelfestival.

Om dit idee kracht bij te zetten, vindt eind maart drie dagen lang no-)toon) plaats. Geen vervangend festival, maar een pamflet in beeld en geluid waarmee wij argumenten willen leveren voor hetgeen )toon) voor Haarlem betekent. no-)toon) speelt zich af in de Nieuwe Vide, Patronaat, De Hallen en Grasland en zal werk omvatten van ondermeer de Britse kunstenaar en musicus Max Eastley, de Britse groep Sand en de Nederlanders Machinefabriek en Martijn Tellinga. Daarnaast zal Rob Young, publicist en voormalig hoofdredacteur van The Wire een lezing geven over de betekenis van de digitale ontwikkelingen voor de beeldende kunst en de muziek en vooral de onderlinge verbanden daartussen.

Doel van no-)toon) is om voorwaarden te scheppen waardoor de reeks )toon)-festivals in 2008 hervat kan worden en uitgroeit tot een ijkpunt voor de culturele ambities van de stad Haarlem.

Peter Bruyn
Martijn Lucas Smit
Okke Gerritsen
Xander Karskens